Persbericht: Media- en onderwijsinstellingen lanceren Platform Mediawijsheid Friesland tijdens Noordelijk Filmfestival

NHL Stenden, Fers, Suksawat, Friesland College, Stichting Cyber Safety Noord Nederland en New Noardic Wave werken samen in het nieuw opgerichte Platform Mediawijsheid Friesland. Dit platform gaat middels grote en kleine evenementen in de regio het gesprek aan over hoe mediamakers en inwoners van Friesland digitaal bewuster kunnen worden. De lancering is aanstaande vrijdag in Neushoorn Café, als onderdeel van Storyvalley Talks.

Het maken van media is al lang niet meer voorbehouden aan journalisten en filmmakers. Meer dan ooit zijn we vrijwel allemaal mediamaker, van hobbymatig tot professioneel. Immers, tegenwoordig maakt iedereen met een telefoon en een Instagramaccount regelmatig een foto of video. Daarbij horen ook veranderende spelregels over wat we in de media wel en niet kunnen zeggen, waar en met wie we rekening moeten houden en wie eigenaar is van (onbewust) gedeelde gegevens. Oftewel, er is behoefte aan mediawijsheid.

Dit is een tendens die wordt opgemerkt door een groep partijen. Bij mediaplatformen als Suksawat bijvoorbeeld, waar de scherpe toon regelmatig leidt tot kritiek, of bij New Noardic Wave, waar filmmakers worden gestimuleerd om een eigen identiteit te ontwikkelen. Ook educatieve instellingen focussen zich al enige tijd op dit vraagstuk. Zo zijn Fers en de Friese bibliotheken al geruime tijd bezig met mediawijsheid en digitale weerbaarheid. Ook zien onderwijsinstellingen als ROC Friese Poort, ROC Friesland College en NHL Stenden in hun opleidingen de noodzaak voor betere kennis over en onderzoek naar dit thema.

In het nieuwe Platform Mediawijsheid Friesland bundelen deze organisaties hun kennis en vaardigheden om samen initiatieven te ontplooien die moeten bijdragen aan een toenemende mate van mediawijsheid in Friesland. Het platform wordt op 8 november gelanceerd tijdens het Noordelijk Film Festival, waarin het een bescheiden bijdrage mag leveren aan Storyvalley Talks in Neushoorn Café. Hier worden meerdere sessies gehouden over de rol van de noordelijke maker in een veranderend film- en medialandschap.

Net voor half twaalf vindt namens Platform Mediawijsheid Friesland een kort interview plaats met associate lector Deike Schulz over de toekomstige plannen van het platform. Meteen daarna is het platform te gast bij een sessie van Storyvalley Talks waar een gesprek plaatsvindt over het verschil tussen mediawijsheid en media-angst. Storyvalley Talks vervolgt na de pauze met een hacker die laat zien hoe eenvoudig het is om andermans Instagram account te hacken. ‘s Middags presenteert het platform in de foyer een online bewustheid- en weerbaarheidsmarkt, waarbij broodjes mediawijsheid worden geserveerd.

Wij nodigen u uit om aanwezig te zijn bij de lancering. Deze zal plaatsvinden op 8 november in Neushoorn Café, om 11:25 uur. Leden van het platform zullen aanwezig zijn om met u in gesprek te gaan.

Voor vragen over Platform Mediawijsheid Friesland kunt u contact opnemen met Deike Schulz, associate lector, lectoraat Organizations and Social Media, via info@mediawijsheidfriesland.org.

Berichten gemaakt 5

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven